Korisnik sa tim emailom ne postoji
Uskoro ćete dobiti novu lozinku na Vaš mejl

Unesite vaš email i nova šifra će Vam biti poslata na njega.

25.07.2012
Naj srpski dizajner Pavel Surovi intervju

Jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih dizajnera, Pavel Surovi odlučio je da podeli svoja znanja, misli i savete sa članovima GreenDesign.rs zajednice. Kako je počeo, za koga je sve radio, koje je nagrade osvajao i šta ima da poruči GDevcima, pročitajte u ovom inspirativnom intervjuu:

GD: Ti si freelancer ili imas svoju dizajn firmu?

Pavel: Uporedo sa studijama na Ekonomskom univerzitetu u Bratislavi sam otvorio svoj prvi dizajn studio PAVE5 creative factory. Biznis okruženje Vas gleda drugačije ako nastupate kao firma. Klijenti žele stabilnog i pouzdanog partnera u pregovorima, da se poštuju termini i ispune njihove želje i snovi. Svojim promtnim pristupom kao biznismen i konsultant sam sprovodio njihove želje u dela. Poznavao sam dosta freelancer-a  koji su studirali grafički dizajn, ali su se teško snalazili u vodama biznisa, dobijali su neke male posliće, ali nisu bili pouzdani i reprezentativni, klijenti su ih morali juriti...

Communication Agency radi već za inostrane klijente a Agencija će početi s radom u Srbiji u septembru.

GD: Koliko se dugo vec bavis dizajnom?

Pavel: Prvi priznatiji rezultati dolaze 2010 godine kada se moji radovi publiciraju u knjigama u Americi, Španiji, Nemačkoj, Singapuru, Slovačkoj, Kini, Japanu.

Sa dizajnom sam se susreo 1995 godine kada je još internet bio raritet u Srbiji. Najpre sam pravio nekoliko godina samo web dizajn. Poslednjih 5 godina sam se najviše usavršio. 3 godine sam proveo u GfK kao senior marketing konsultant, gde sam imao prilike da radim sa velikim brandovima Unilever, Danone, Heineken, Raiffaisen bank, Generali... Takodje 2 godine u finskoj Ferratum Group i 6 godina sam uporedo predavao na Univerzitetu u Bratislavi marketinšku i biznis komunikaciju. Usled opterećenosti poslom, izmišljanje ideja i grafičkih rešenja mi je došla kao relaksacija uz kvalitetnu kafu.

GD: Osvojao si i nagrade? Da li mozes sa nama da podelis ta iskustva?

Pavel: Da osvojio sam više nagrada. Prvi trofej koji sam dobio je SlovakPrix Multimedia 2003 za najbolju multimedijalnu prezentaciju svog dizajn studia PAVE5. Sledeće godine pobedjujem sa flash web stranicom najpoznatije pevačice Jane Kirchner koja je proglašena za najbolju stranicu u Slovačkoj 2004. Zlatni fond nagradu na fakultetu 2004 za najbolji eshop i videoteku DVDRENT.

GD: Koji je tvoj najveci uspeh?

Pavel: Kada najveći autoriteti u brandingu, komunikaciji i dizajnu kao što su Joe Duffy, Wally Olinsi Bart Crosby izaberu tvoj rad Diva za HiiiBrand sveta. Ove godine na evropskom takmičenju AdPrintFestival 2012 sam dobio oskara DESIGN ANGEL za logo Strategy.

GD: A "neuspeh"?

Pavel: Kada sam klijentu savetovao šta treba da uradi a on je sa svojom sujetom odbio da prihvati nove ideje i rešenja. Posle nekog vremena klijent je uvideo da sam bio u pravu a moj rad je dobio priznanja i publikovan u knjigama.

GD: Kako bi opisao stanje dizajna u Srbiji? Koliko se ulaze, da li su dizajneri postovani, na kom je nivou dizajn scena?

Pavel: Dizajn nije shvaćen kao umetnost i profesija. Ima previše plagijata. U Srbiji kao da smo još pod turskom kulturnom okupacijom gde kič, turbofolk i žuta štampa diktiraju formu i estetičnost dizajna u svakodnevnom životu. Ima jako malo afirmisanih studija u Srbiji, koja rade na svetskom nivou. Većina njihovih klijenata su iz inostranstva. Saradjivao sam sa dosta grafičkih dizajnera, ali im je često nedostajala kreativnost, originalnost a ponajviše odgovornost. I to se može navesti kao jedan od razloga zbog kog sam počeo crtati, izmišljati ideje za firme, sve shvatiti i videti iz ugla biznisa.

Poštovanje se mora steći, a teško se može steći, kada se na dizajn gleda kao na stvar za 100 EUR ili da ti komšijin sin napravi nešto za hiljadarku. Najvažnije je biti u svetskoj areni dizajna. To te nagoni da daš sve od sebe i radiš maximalno takmičeći se sa svetskim afirmisanim dizajnerima. Tako se postaje bolji, poznatiji i savršeniji. Dizajn put je previše trnovit!

GD: Kako GreenDesign.rs pokusava da podigne dizajn scenu Srbiji i regionu, sta mislis o samom projektu i njegovoj vaznosti za regionalnu dizajnersku scenu?

Pavel: Jako hrabar i dobrodošao projekat za naše podneblje. Lepo propagira dizajn i dizajnere na jednom mestu. Treba još više objašnjavati i edukovati mala i srednja preduzeća o dizajnu. Kad mala i srednja preduzeća budu spremna da plate 1000 eur-a za kvalitetan logo dizajn onda smo svi pobednici.

GD: Da li imaš svoj Portfolio na GreenDesign.rs ? Ako ne, da li planiraš da ga kreiraš?

Pavel: Ne, za sada ga nemam, možda ga postavim uskoro.

GD: Šta bi voleo da podeliš sa članovima GreenDesign.rs zajednice?

Pavel: Svidja mi se što dizajneri na GreenDizajnu se jako trude i učestvuju u konkursima. Svidja mi se što rade na sebi i napreduju. Samo tako mogu postati bolji. Meni je trebalo 2 godine svakodnevnog crtanja, studiranja i usavršavanja da dostignem nivo dizajnera koji su završili dizajnerske škole. 

 

Pavel Surovi - mini bio:

Pavel Surovi iz Kisača, diplomirani ekonomista i informatičar. Radio 5 godina kao senior marketing konsultant za inostrane firme GfK i Ferratum Group. Uporedo predavao na Ekonomskom univerzitetu u Bratislavi 6 godina marketinške komunikacije, komunikaciju u manažmentu i upravljanje ljudskim resursima. Dobitnik nagrade Slovak Multimedia PRIX 2003, Zlatni fond 2004 za najbolji eshop i videoteku DVDRENT, pobednik HiiiBrand 2010 i dobitni oskara Design Angel na AdPrintFestivalu 2012. Njegovi dizajn radovi su publicirani u više od 30 knjiga po celom svetu.

16.11.2016 Geelancer dobitnik ETRUST sertifikata!
14.11.2016 Geelancer i 123RF vam donose nešto sjajno
31.10.2016 Pa-pa GD, Zdravo Geelancer!
12.07.2016 Rastemo: Velike promene
01.07.2016 Specijalna GREENIFY akcija
29.06.2016 Da li si ti Naš superheroj?
Arhiva novosti
Komentari

Još uvek nema komentara!
Prikaži sve komentare