Korisnik sa tim emailom ne postoji
Uskoro ćete dobiti novu lozinku na Vaš mejl

Unesite vaš email i nova šifra će Vam biti poslata na njega.

16.06.2012
Foto radionice u susret 4. Novosadskom Fotomaratonu

U subotu 9. juna održana je prva foto radionica povodom 4. Fotomaratona. Temu «Portret» obradila je Ivana Tomanović. Tokom četvoročasovne radionice polaznici su imali priliku da nauče više o razvoju portretne fotografije i pravilima za stvaranje kvalitetnog portreta. Radionica je bila organizovana u 3 celine: teorijski deo, upoznavanje sa svetlosnom postavkom i paktični rad na setu i terenu.

Tokom prvog dela Ivana Tomanović je polaznicima preko primera predstavila nastanak portretne fotografije, portrete poznatih ličnosti čuvenih fotografa, modnu i savremenu fotografiju. Analizom ovih primera učesnici su otkrili šta čini dobru portretnu fotografiju, značaj i pravilnu upotrebu svetla, kao jedan od najvažnijih zadataka portreta - da posmatraču pruži uvid u karakter fotografisane ličnosti. Prema rečima Ivane Tomanović "portretna fotografija je intezivna i kompleksna psihološka borba između fotografa i modela".

Koristeći opremu koju je obezbedio Foto Video Svet, Ivana je polaznicima ukazala na važnost i pravilnu upotrebu studijske rasvete.

U finalnoj etapi radionice polaznici su imali zadatak da naprave portret na postavljenom foto setu ili u ambijentu koristeći dnevnu svetlost. Njihove fotografije su zatim bile prikazane na velikom platnu, a polaznici su ih analizirali zajedno sa predavačem.

Tokom juna će biti održane još 2 radionice u okviru priprema za 4. Fotomaraton, a teme su Modna fotografija i Akt. Ostalo je još samo nekoliko upražnjenih mesta te pozivamo sve zainteresovane da se što pre prijave na sajtu http://www.fotomaraton.rs/

U nedelju, 17. juna, očekuje nas već druga radionica na temu Modna fotografija, predavač je Srđan Kalinić. Požurite sa prijavom!

Posebno Vam najavljujemo radionicu koja će se održati 30. juna, a predavač je gospodin Milan Živković – urednik časopisa "ReFoto". Polaznici ove radionice će imati jedinstvenu priliku da u Novom Sadu uče o akt fotografiji, na predavanju jednog od vodećih fotografa iz ove oblasti u Srbiji.

Milan Živković će predstaviti razvoj akta kroz istoriju i odnos društva prema ovoj temi. Govorićemo o komunikaciji fotografa i modela, kao i uslovima dogovora korišćenja snimljenog materijala. Tokom praktičnog rada polazni će naučiti opodešavanju svetla, scene i rekvizita, a zatim fotografisati modela.

Održavanje foto radionica su pomogli: SKCNS „Fabrika“, Nestle, Foto Video Svet, pekara „Perec“, Zoom media i Cards print.

Znanja koja su učesnici radionica stekli koristiće im tokom budućeg rada, a posebne rezultate očekujemo na 4. Fotomaratonu. Datum manifestacije je zakazan za 1. septembar, a ASPECT agencija koja organizuje Fotomaraton sprema specijalne nagrade za pobednike. Jedinstven i uzbudljiv koncept manifestacije sada već tradicionalno u Novi Sad privlači fotografe iz raznih krajeva Srbije, Evrope, ali i Sedinjenih Američkih država.

U centru grada će na dan manifestacije biti postavljni tematski foto setovi za rad fotografa, a pored modela na setovima će priliku za učestvovanje imati i građani Novog Sada.

Prijave za 4. Fotomaraton isključivo putem sajta http://www.fotomaraton.rs/

Na sajtu www.fotomaraton.rs, takođe možete učestvovati u velikom foto konkursu koji traje od maja do avgusta 2012. godine. Svake 2 nedelje objavljujemo novu temu, a najbolji fotografi osvajaju besplatno učešće na 4. Fotomaratonu. Na sajtu takođe možete glasati sa fotografije koje su pristigle do sada i pogledati pobednike prethodnih tema.

 

 

 

31.10.2016 lako do kvalitetnog dizajna kao 1,2,3 #Infografik
27.11.2015 Pomozite! Humanitarni konkurs #RefugeeAidGD
19.12.2014 Pobednici na #DizajnirajUniforme konkursu!
11.12.2014 NOVA ISKRA :: DESIGNERS LAB KONKURS 2015.
30.11.2014 Dizajniraj školske uniforme i osvoji vredne nagrade!
28.11.2014 Velika praznična akcija - 20% popusta na sve konkurse!
Komentari

Još uvek nema komentara!
Prikaži sve komentare