Korisnik sa tim emailom ne postoji
Uskoro ćete dobiti novu lozinku na Vaš mejl

Unesite vaš email i nova šifra će Vam biti poslata na njega.

13.06.2012
Beogradska simfonija by Arne Kinze

Instalacija “Beogradska simfonija“, koju potpisuje belgijski umetnik Arne Kinze (Arne Quinze), od leta 2013. godine krasiće šetalište pored Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, na levoj obali Save.

Kinze je u ponedeljak, 11. juna, u Mikser Hausu lično otvorio izložbu “Gradovi kao muzeji na otvorenom”, na kojoj je predstavio već realizovane, kao i buduće projekte osmišljene za gradove u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Kini, Japanu, Rusiji, SAD, kao i instalaciju koju je osmislio za naš glavni grad – “Beogradska simfonija”, za koju autor predviđa da će biti izgrađena do leta 2013. godine. Kinze je narednog dana održao i radionicu ”Instalacije u javnom prostoru – od ideje do realizacije” za 50 mladih arhitekata i dizajnera.

Izložbu ”Gradovi kao muzeji na otvorenom”, koja sadrži fotografije Kinzeovih realizovanih projekata, i ukazuje na potrebu za integracijom savremenih umetničkih radova u javne gradske prostore, svi zainteresovani posetioci će moći da pogledaju do 22. juna radnim danima od 10.00 do 17.00 u Mikser Hausu, Karađorđeva 46.

“Beogradska simfonija”, nalaziće se na novobeogradskoj obali Save i sastojaće se od 42 metalne figure koje plešu, pored kojih će biti široki korzo gde će ljudi moći da šetaju, prave izlete, razgovaraju, istakao je Kinze. Instalacija je inspirisana Stevanom Hristićem, najistaknutijim srpskim kompozitorom u prvoj polovini 20. veka, sa čijim radom se Kinze upoznao prilikom svog prvog boravka u Beogradu, kada se i rodila prva ideja o ovom projektu. Gradski arhitekta, Dejan Vasović, na otvaranju izložbeje istakao da se nada da će Kinzeova instalacija postati jedan od glavnih projekata zahvaljujući kome će Beograd biti stavljen na kulturnu mapu sveta.

Kinze je rođen 1971. godine u Belgiji, gde i danas živi. Umetnički angažman počinje crtanjem grafita, a kasnije mu preokupacija postaju skulpture i instalacije u prostoru velikih razmera. Prepoznatljiv je po tome što u svom radu koristi različite vrste, uglavnom već korišćenog drveta, obojenog u fluorescentne boje, a koncepti njegovih radova asocijaraju na društvenu interakciju, komunikaciju i urbani način života. Od nedavno njegova istraživanja se kreću u domenu metalnih instalacija, a jednu takvu je osmislio i za Beograd, za koji kaže da ga je u potpunosti očarao.

Kinze kaže da ga u stvaralaštvu vodi vera u postojanje društva u kome svi pojedinci komuniciraju međusobno, a da svojim radovima pokušava da spoji ljude i provocira dijalog među njima. Svojim instalacijama prodire u svakodnevni život ljudi, a nesvakidašnji projekti koje je realizovao u Belgiji (Cityscape, The Sequence), Nemačkoj (The Traveller), Francuskoj (Camille, Rock Strangers), Libanu (The Visitor), Kini (Red Beacon). Americi (Uchronia, Timegate), i drugim gradovima, pomeraju granice konvencionalnog poimanja gradskih centara.

Prepoznatljiv po tome što svakom novom projektu prilazi osluškujući posebnosti kulturne sredine u kojoj stvara. Njegov stvaralački proces je neraskidivo vezan za ispitivanje grada i njegovih stanovnika, jer kroz istraživanje njihovih odnosa, Kinze pokušava da uhvati i izrazi konstante promene u ljudima i njihovom okruženju. On ne gradi samo arhitektonske skulpture, već stvara umetnička dela i video instalacije koje verno odslikavaju društvo i međuljudske u odnose unutar njega.

Izvor: danubeogradu.rs & mikser.rs

31.10.2016 lako do kvalitetnog dizajna kao 1,2,3 #Infografik
27.11.2015 Pomozite! Humanitarni konkurs #RefugeeAidGD
19.12.2014 Pobednici na #DizajnirajUniforme konkursu!
11.12.2014 NOVA ISKRA :: DESIGNERS LAB KONKURS 2015.
30.11.2014 Dizajniraj školske uniforme i osvoji vredne nagrade!
28.11.2014 Velika praznična akcija - 20% popusta na sve konkurse!
Komentari

Još uvek nema komentara!
Prikaži sve komentare