Korisnik sa tim emailom ne postoji
Uskoro ćete dobiti novu lozinku na Vaš mejl

Unesite vaš email i nova šifra će Vam biti poslata na njega.

08.03.2012
Žena, slikarka, domaćica...

Mlada beogradska umetnica Marta Đekić predstavlja se danas, 8. marta u galeriji Stepenište Centra za likovno obrazovanje, poznatijem kao Šumatovačka, izložbom “Žena, slikarka, domaćica...” koja obuhvata crteže rađene uljanim markerima na masnom papiru, nastale tokom prošle i početkom ove godine.

Pričama, nanizanim u vidu detalja iz svakodnevnog života, umetnica se bavi načinima prikazivanja, mehanizmima i kanalima kojima iz krajnje ličnog odnosa prema stvarnosti, problematizuje proizvodnju, distribuciju i funkcionisanje intimnih osećanja u prostoru uspostavljanja dominantnih kriterijuma i vrednosti u današnjem društvu, navela je povodom izložbe teoretičarka umetnosti i medija Vesna Bogunović, direktorka Šumatovačke.

Prema njenim rečima, Marta Đekić proaktivnim pristupom ženi kao onoj koja konzumira i koja učestvuje u stvaranju sopstvenog ili kolektivnog kulturološkog prostora ukazuje na pojavu gubljenja identiteta u savremenom društvu i globalnom osećanju otuđenosti u svetu komunikacije.

Govoreći u ženskom rodu, radovi ne insistiraju na anatomiji žene, već na društvenim i kulturološkim reprezentacijama koje primamo posredstvom jezika ili vizuelnih formi i koje su prekrivene naslagama značenja od čega zavisi postajanje i bivanje ne samo žene, slikarke ili domaćice u datom društvu, već bilo kog subjekta, istakla je Vesna Bogunović.

Rođena 1983. u Beogradu, Marta Đekić je diplomirala 2010. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku zidno slikarstvo, u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Pohađala je Letnju školu preduzetništva u umetnosti Culture & The CITY Entrepreneurship in the arts u Kulturnom centru Grad u Beogradu 2011. godine, a 2007/2008. boravila je i učestvovala u sistemu radionica u okviru Outside Project-a (Studio Art Centers, International SACI) u Firenci.

Samostalnu izložbu imala je i 2011. godine u Kragujevcu (Voajerizam, Art Cafe galerija, SKC Kragujevac), a učestvovala je od 2008. godine na više kolektivnih izložbi.

Otvaranje izložbe u Šumatovačkoj obuhvata koktel i retro žurku, a postavku je moguće pogledati do 18. marta.

Izvor: SEEcult.org

31.10.2016 lako do kvalitetnog dizajna kao 1,2,3 #Infografik
27.11.2015 Pomozite! Humanitarni konkurs #RefugeeAidGD
19.12.2014 Pobednici na #DizajnirajUniforme konkursu!
11.12.2014 NOVA ISKRA :: DESIGNERS LAB KONKURS 2015.
30.11.2014 Dizajniraj školske uniforme i osvoji vredne nagrade!
28.11.2014 Velika praznična akcija - 20% popusta na sve konkurse!
Komentari

Još uvek nema komentara!
Prikaži sve komentare