Korisnik sa tim emailom ne postoji
Uskoro ćete dobiti novu lozinku na Vaš mejl

Unesite vaš email i nova šifra će Vam biti poslata na njega.

06.03.2012
(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik 3

Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik  i ove godine predstavlja četvorodnevnu seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoreticara iz Srbije, regiona i Evrope. Projekat je prevashodno namenjen studentima umetnickih fakulteta i fakulteta za dizajn iz regiona, ali i mladim profesionalcima i široj publici. 

Treca po redu konferencija, koja se održava u martu 2012. godine, nosi naziv Akcija!. Održaće se od 28. do 31. marta 2012. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Obezbedi i ti svoje mesto!

… Dizajneri trošimo svo vreme i energiju na proizvodenje potreba za stvarima koje su, u najmanju ruku, beznacajne… Postoje trke, važnije od naše veštine rešavanja dizajnerskih problema. Ekološke, socijalne i kulturne krize bez presedana traže naš angažman… (izvodi iz First Things First Manifesto, 2000).

Imaju li ove recenice danas još uvek smisla? Živimo u sistemu koji sa lakoćom upija svaku kritičku akciju i već u sledećem trenutku pretvara je u deo svoje mašinerije. Da li u našim zatvorenim svetovima zagledanim svakodnevno samo u sopstveni tanjir i ekran ima još volje i snage za akciju? Da li su strategije otpora postojećem poretku i aktivna borba odgurnute na društvenu i profesionalnu marginu? Da li nam je varljiva sigurnost margine dovoljna? U okviru konferencije na ta pitanja ce pokušati da odgovore: Rik Pojnor, Ian Anderson, Toni Kredland i Glen Orton (Velika Britanija), Daniel van der Velden (Holandija), Rudi Baur (Švajcarska), Dejan Dragosavac, Rafaela Dražic (Hrvatska), The Miha Artnak (Slovenija), Jovan Cekic, Miloš Ilic, A3 Format grupa (Srbija).

Izložbe

U okviru ovogodišnje medunarodne konferencije (Graficki) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Akcija! bice organizovane sledeće izložbe: Dizajn neslaganja (The Design of Dissent), izbor Miltona Glejzera i Mirka Ilića;Dizajn i nezavisna kultura u Hrvatskoj 1990-2010; Izložba Projekti kolaboracije grupe ŠkartMenjaža, izložba radova studenata-učesnika konferencije.

Izložba Dizajn neslaganja (The Design of Dissent), izbor Miltona Glejzera i Mirka Ilića. Izloženi radovi nam pokazuju svu različitost grafičkih reakcija na ograničenja i pritiske koji dolaze od vlasti ili globalnih institucija moći. Radovi sadrže elemente konfrontacije, poziv da se oslobodi istina, često sakrivena ispod površine javnog diskursa. Plakati, knjige, bedževi, casopisi i drugi vizuelni materijali iz različitih zemalja od šezdesetih do danas, bave se pitanjima mira, kontrole naoružanja, ženskih i LGBT prava, religije, ratova i korporativnog okruženja. (Kulturni centar Beograda)

Izložba Dizajn i nezavisna kultura u Hrvatskoj 1990-2010, analizira inovativne i istraživačke koncepcije i estetike u dizajnu vizuelnih komunikacija u području alternativnih, progresivnih i nezavisnih društvenih, posebno kulturnih praksi u Hrvatskoj od 80-tih do danas. Uz ocrtavanje pojedinih istorijskih referenci prikazane su tendencije i promene na dizajnerskoj sceni koje su specifične za Hrvatsku, ali su i refleksija medunarodnih tendencija. Reč je o periodu kada dizajnerska disciplina doživljava ekspanziju kao društveni fenomen, ali i u Hrvatskoj prolazi kroz fazu strukovne konsolidacije. (Galerija ArtGet Kulturnog centra Beograda)

Izložba otvorenih radionica Grupe Škart Projekti koolaboracija, kombinujući razna iskustva: poeziju, grafički dizajn, arhitekturu, performans, društveni angažman, Škartovci su svoje ulicne samizdat/samodat akcije izvodili širom sveta, od Belgije do Koreje. Na izložbi ce predstaviti projekte saradnje sa drugim kolektivima. Tokom trajanja konferencije Legat Colakovic će osim prostora za izlaganje postati radionica za proizvodnju, učenje i kreiranje. Članovi grupe će sa svojim prijateljima iz regiona i sveta živeti i stvarati u galeriji uz učešce zainteresovanih posetilaca. (Galerija - Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, MSUB)

Izložba radova studenata-učesnika konferencije Menjaža. Grupna izložba radova studenata-učesnika i zainteresovanih predavača i mentora konferencije iz zemlje i regiona, sa otvorenom razmenom štampanih, autorskih radova. Izložba je prilika za aktivno učešce, upoznavanje, komunikaciju, prezentaciju i razmenu radova, ali i platforma za dodatno povezivanje i kreativnu razmenu svih učesnika u projektu. (Kulturni centar GRAD)

Studentske radionice

Dvanaest grupa od po deset studenata ce istražiti javni prostor Savamale kao poligona za kreativne intervencije. S akcentom na aktivizam i kontekstualizovanu reakciju, svaki od mentora ce sa studentima zaokružiti kreativni proces kroz diskusiju, istraživanje i vizuelnu artikulaciju. 

Mentori studentskih radionica su: Rafaela Dražic, Ana Matić i Adela Zejnilović, A3 Format grupa, Toni Kredland i Glen Orton, The Miha Artnak, Damir Bralić, Miloš Ilić, Slobodan Jovanović, Slavimir Stojanović, Mane Radmanović i Jordan Cvetanović, Ivan Vidović & Stefan Unković (aka Weedzor &FuckNewRave), Grupa Škart.

Na radionicama ce moći da učestvuje najviše 120 studenata. U prijavi treba navesti tri opcije za radionice. Studenti će biti izabrani na osnovu redosleda prijava i obavešteni do 19. marta 2012.

Prijava za ucešce na konferenciji

Konferencija

1.200,00 RSD (12 evra) za studente i profesore
2.400,00 RSD (24 evra) za profesionalce

Konferencija + Radionice

1.500,00 RSD (15 evra) samo za studente

Placanje se vrši uplatom na racun 3401100436121 / svrha uplate: ucešce na konferenciji - primalac: NVO Blokovi, Vlajkoviceva 31 - poziv na broj 01

PDF prijavni formular za ucešce na konferenciji preuzmite ovde.

Popunjene prijave i dokaz o uplati kotizacije poslati na: ngo.blokovi@gmail.com

Rok za prijavu je 15. mart 2012. godine.

PDF tempate za izložbu Menjaža preuzmite ovde

Rok za predaju radova je 19. mart 2012. godine.

Kontakt

NVO BLOKOVI

Vlajkoviceva 31, 11000 Beograd

ngo.blokovi@gmail.com

www.blokovi.org

 

Više informacija potražite ovde.

31.10.2016 lako do kvalitetnog dizajna kao 1,2,3 #Infografik
27.11.2015 Pomozite! Humanitarni konkurs #RefugeeAidGD
19.12.2014 Pobednici na #DizajnirajUniforme konkursu!
11.12.2014 NOVA ISKRA :: DESIGNERS LAB KONKURS 2015.
30.11.2014 Dizajniraj školske uniforme i osvoji vredne nagrade!
28.11.2014 Velika praznična akcija - 20% popusta na sve konkurse!
Komentari

Još uvek nema komentara!
Prikaži sve komentare